|
KOLESTEROL
Kolesterol er et livsvigtigt byggemateriale. 95% af kolesterolet laver kroppen selv, medens 5% stammer fra føden. Det anvendes til opbygning af cellevægge, til binyrebark- og kønshormoner, vitamin D3 og galde. Det er desuden et vigtigt konserveringsmiddel (antioxidant).
Det er rigtigt at der er en statistisk sammenhæng mellem højt kolesterol og forkalkning. Man kan sammenligne det med, at der efter en bandekrig ses mange døde politifolk, specielt hvis de ikke har haft skudsikre veste på og våben at forsvare sig. Det er hellere ikke særligt sandsynligt, at der bliver mindre kriminalitet, fordi vi halverer politistyrken og samtidig inddrager deres få våben.
Det er ikke kolesterolet der er farligt. Det er manglen på antioxidanter til at holde kolesterolet funktionsdygtigt, der er problemet. De skulle forhindre kolesterol og andre fedtstoffer i at forharske. Som vi kunne se under afsnittet om forkalkning, starter de selv i små mængder forkalkningsprocesser, i forharsket tilstand. Dette blev påpeget af flere forskere allerede for 10 år siden. I en finsk undersøgelse af risikofaktorer for mænd, blev kolesterol placeret som nr. 17 på risikolisten.
Kolesterol er på samme måde som urinsyre, en del af kroppens egne antioxidanter. Når koncentrationen stiger, er det ofte et udtryk for, at forharskningsprocesserne er løbet løbsk. Vi "ruster" fordi lak og undervognsbeskyttelse er slidt af. Det en dårlig idé også at fjerne det sidste lag voks, ved at fjerne selve kolesterolet. Det bliver rigtigt nok mindre at konservere, men i stedet burde vi tilføre de manglende antioxidanter, som vitamin C, E, B6, beta-caroten, selen, krom og zink, der i denne sammenhæng repræsenterer menneskets biologiske lak og undervognsbeskyttelse.
Kolesteroltallet har haft en god effekt. Det har været en god indfaldsvinkel til interesse for egen sundhed. Det har for mange været det lille spark der skulle til, for at ændre kostvaner og livsstil. I denne sammenhæng kan det stadig anvendes som mål for de nedbrydende forharskningsprocesser (frie radikale reaktioner), men behandlingen må udvides til først og fremmest at tilføre kroppen de nødvendige vitaminer og mineraler. Kolesteroltaller siger noget om forholdet mellem det gode kolesterol (HDL) og det dårlige (LDL). Hvis denne kvotient LDL/HDL er under 4,0, betragtes det som fint. LDL står for "de store kolesterolkugler" (=low density lipoprotein) og HDL for "de små kolesterolkugler" (=high density lipoprotein).
Jeg har mødt en del patienter med meget lave kolesteroltal. Det er ofte middelaldrende, slanke, sundhedsbevidste kvinder. Deres fælles problem har ofte været gigt, med fibromyalgilignende symptomer og ubehag der ødelægger velværet. De får det bedre, når de bliver sat på en diæt, der er rig på naturligt, ikke-varmebehandlet kolesterol, som det fx. findes i rå, eller blødkogte æggeblommer. Der er også i undersøgelser fundet en overhyppighed af kræft i gruppen med meget lave kolesteroltal. Vi ser her igen et eksempel på, at træerne ikke vokser ind i himlen, heller ikke i sundhedssammenhæng. Vi bør undgå ekstremerne og finde den gyldne middelvej.
Tilskud
Vitamin C, E, B6, Q-10 beta-caroten, selen, zink, krom, hvidløg, lecitin, frisk luft og motion. |