|
ALLERGI
Allergi er en overfølsomhedssygdom der opstår når en celle i immunsystemet, mastcellen, af en eller anden grund for let går i stykker og tømmer sine vævsaktive stoffer ud i vævet. Årsagerne kan være mange: arvelig belastning, mangel på cellebeskyttende stoffer, stress, belastning med tungmetaller og skadelige stoffer. I princippet kan alle mennesker udvikle allergi, men der kræver et samspil af mange uheldige faktorer før sygdommen udløser symptomer som astma, nældefeber, høfeber eller eksem. Det stadig stigende antal allergikere er formentlig et resultat af bl. a. den kemiske forurening, fejlernæring, tungmetalbelastning og stress.
Der ser ud til at vitaminerne C og E sænker blodets indhold af histamin og andre biogene aminer, der øger tendensen til allergiske reaktioner. Svinekød indeholder histamin og rødvin kan indeholde ubehagelige stoffer for allergikere (biogene aminer). Mangel på vitamin B6 og flavonoider (vitaminlignende stoffer) forstærker ligeledes de allergiske symptomer.
Molybdænmangel synes at øge tendensen til allergi (afgifter via enzymet sulfit oxidase sulfit til sulfat). Det er et interessant sporstof, ikke mindst på grund af dets samspil med jern, svovl og kobber. Vi kender kun 3 enzymer hvor molybdæn indgår som et vigtigt element (xanthin-, aldehyd- og sulfid-oxidase). Molybdæn som salt i føden er i stand til at hæmme optagelsen af jern og kobber (se afsnit om molybdæn).
Mange allergikere mangler evnen til at forvandle linolensyre til prostaglandin E1. Dette kan være forklaringen på, at planteoliens gammalinolensyre har en god effekt ved de fleste allergier, og i England er tilskudsberettiget "medicin" for allergikere. Lavt calciumniveau øger overfølsomheden. Det samme gælder for meget calcium i forhold til magnesium.
Forebyggelse:
Giv det nyfødte barn kun modermælk de første 9 måneder. Den ammende moder bør undgå forsurende kost, æg og komælk. Er der problemer som kolik og uro om natten bør moderen i en periode spise mad der er afpasset barnets blodtype.
Tænder:
Tandfokus (fx rodspidsbetændelse i en rodbehandlet tand) kan være den sensibiliserende faktor, der etablerer allergien. Allergener (fx, pollen, husstøv, mælk) er kun udløsende faktorer.
Tilskud:
Vitamin C, E, B6, multivitamin (indeholdende molybdæn), calcium og magnesium i forholdet 1 : 2, zink, omega-6 fedtsyre og Q-10. |