Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

BLODTRYKKET

En tysk undersøgelse af 100 årige, viste et fælles træk hos de der ikke var senile: De havde alle uden undtagelse et blodtryk på 120/80, som den gang de var unge. For alle os andre gælder, at blodtrykket stiger med alderen. Hvor meget det stiger, afhænger bl.a. af kropsbygning og vægt. Som en tommelfingerregel siger vi, at øverste "normale" grænse er 100 + alderen for det øverste (systoliske) tryk. Det vil for en 70 årig sige 100 + 70= 170, og det lave (diastoliske) bør ikke overstige 90.

Hvad betyder 170/80? Trykket i en motor varierer mellem 0 når stemplet er i bund, og et maksimum når stemplet er i top. Det samme gør sig gældende i den menneskelige motor, hjertet. Når det trækker sig sammen for at pumpe blodet ud, er trykket fx. 170 mm kviksølv. Dette tryk kaldes det systoliske blodtryk. I modsætning til motoren, har hjertet et klapsystem, som forhindrer trykket i at falde til 0 i hjertets hvilefase. I dette tilfælde lukker ventilen fx. ved tryk 80. Dette tryk kaldes det diastoliske blodtryk. Forskellen mellem det systoliske og det diastoliske kaldes blodtryksamplituden. I dette tilfælde er den 170-80=90.

Amplituden har også en aldersrelateret, stigende tendens. Det er et udtryk for årernes svindende smidighed. Det sker bl.a. som følge af en tiltagende ophobning af calcium inde i årevæggens muskelceller. Dermed bliver årerne stive. Trækker muskelcellerne sig sammen, stiger blodtrykket. Var der i forvejen fedtaflejringer inde i "røret", kan denne sammentrækning medføre iltmangelsymptomer, fx. i ben eller hjerte. Denne overbelastning med calcium inde i årevæggens celler, kan reduceres med en medicinsk behandling af forkalkning, kaldet kelationsbehandling med EDTA. Den fjerner noget af calciumbelastningen. Efter 6-8 behandlinger ses et fald i blodtrykket . Magnesium har den modsatte effekt. Det udvider årerne ved at virke afslappende på muskelcellen. Magnesiummangel kan forværre et forhøjet blodtrykket. En norsk undersøgelse viste overraskende, at medicinsk behandling af let forhøjet blodtryk ikke havde den gunstige effekt man havde forventet. De ubehandlede klarede sig på længere sigt bedre. Denne type opgørelser er behæftet med en vis usikkerhed, men det er ikke overraskende, at selve blodtrykket spiller en sekundær rolle i forhold til det at stoppe forkalkningsprocessen og udligne mangler.

Et lavt blodtryk er fint, hvis det ikke skyldes et svagt hjerte. Det er upraktisk, hvis trykket bliver så lavt, at man går og besvimer, men som regel giver det som eneste symptom lidt svimmelhed, hvis man rejser sig for hurtigt. Det kaldes orthostatisk svimmelhed, og skyldes en træghed i kroppens evne til at justere blodtrykket i oprejst stilling. Denne kortvarige svimmelhed er et sundhedstegn, og skal ikke behandles. Mennesker med lavt blodtryk er ofte meget følsomme for bivirkninger af medicin. Tendens til besvimelse er en af dem. Det er vigtigt at disse bivirkninger ikke udløser nye ordinationer. De bør medføre tilbageholdende ordinationsmønster til patienter med lavt blodtryk.

Tilskud

Magnesium, beta-caroten, L-carnitin, taurin og hvidløg. Husk den daglige vandretur. Hvis du er tørstig så drik vand. Pas på med alkohol og kaffe. Ved rodproblemer på tand nr. 4. og 5. i overmunden, kan der ligeledes opstå forhøjet blodtryk. I dette tilfælde vil enhver behandling nærmest være virkningsløs, indtil tandfokus er fjernet.


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms