Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

DIARE

Denne generende tilstand kender de fleste. Den kan spolere en ferierejse som intet andet, men generne forsvinder som regel af sig selv. Alvorligere tilfælde kan skydes en betændelse i tarmen. Den kan ramme både spædbørn og oldinge, og kræver som regel hjælp fra det professionelle sundhedsvæsen.

En næsten obligatoriske diare starter senest når vi får vor første tand. Inden den tid har mange spædbørn stiftet bekendtskab med tilstanden i forbindelse med overgangen fra modermælk til almindelig mad. Her kan gulerodssaft lindre og bremse diareen. Husk små børn kan hurtigt komme til at mangle væske. Hold øje med urinproduktionen. Rent vand med stuetemperatur tilsat så lidt salt, at det ikke kan smages, kan forhindre en krisesituation på grund af væskemangel.

Større børn reagerer med appetitløshed, når fordøjelsen slås i stykker. Det er en fornuftig måde at reagere på, for tarmene trænger ro. Mindre praktisk er det, hvis de hellere ikke vil drikke. Her kan cola være en hjælp, men husk at ryste kulsyren ud. Lad vær med at give dem sødmælk. Det gør ondt værre, da fordøjelsen af mælkesukkeret er det første der går tabt.

Voksne med dårlig mave kan i lettere tilfælde nøjes med flydende kost i et par dage. Turistdiareen kan skyldes uvante bakterier, virus, solskoldning, uvant kost eller for mange kolde drinks. Er man i tvivl om de hygiejniske forhold på feriestedet, skal man ikke spise mad der ikke er kogt eller gennemstegt, og specielt ikke is, salat eller frituremad fra fortovshandlere.

Diare der varer længere end en uge, skal selv hos voksne undersøges nærmere, for at finde årsagen. Ikke sjælden drejer det sig om fødemiddelintolerance eller allergi. Det kræver professionel hjælp og vejledning.

Tilskud

Ikke nødvendigt ved kortvarig diare, men husk at tilføre vand tilsat så lidt salt, at det ikke kan smages. Ved længerevarende symptomer, taber organismen både væske og mineraler. Optagelsen af vigtige råstoffer er utilstrækkelig, hvorfor det kan blive nødvendigt at tilføre dem direkte i blodet. Tilførsel af fordøjelsesenzymer og -bakterier kan blive nødvendigt (fx Bio-Gaia, se afsnit om fordøjelse). Undgå vitaminpiller indeholdende jern. Husk at spise vitaminpillerne efter maden. Undgå fed og sød mad, mælk og mælkeprodukter og slik.


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms