Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

C-vitamin mod forkølelse – jo, det virker

 

En ny Cochrane-oversigt viser at fysisk stressede mennesker nedsætter deres risiko for forkølelse med 52% ved at tage 200 mg eller mere C-vitamin dagligt. Undersøgelsen viste samtidig, at en dosis på 1-2 g om dagen nedsatte forkølelsens varighed med 18% hos børn.

C-vitaminets rolle i forebyggelse og behandling af forkølelse er kontroversiel og har været det i mindst 60 år. De videnskabelige undersøgelser der er udført med C-vitamin mod forkølelse har givet modstridende resultater. Mange mennesker fortsætter dog ufortrødent med at anvende C-vitamin som til forebyggelse og som kur mod forkølelse.

C-vitamin til idrætsfolk
Det var en undergruppe der involverede 6 videnskabelige undersøgelser med i alt 643 Marathon-løbere, skiløbere og soldater på øvelse, der viste en tydelig nedsættelse af forkølelsesrisikoen på mere end 50%. Dette resultat tyder i høj grad på, at den store og voksende gruppe af løbere og andre der dyrker fritidsidræt på højt niveau, vil have gavn af en tilsvarende eller måske større dosis C-vitamin dagligt.

I 30 undersøgelser, der involverede ialt 9,676 episoder med luftvejsinfektioner blev der observeret en konsekvent, positiv virkning i form af nedsat varighed af forkølelsen på 8% hos voksne og 13,5% hos børn. Andre undersøgelser som anvendte fraværsdage fra arbejde eller skole som målestok, viste gavn af C-vitamin. Endelig har et mindre antal undersøgelser ikke formået at vise nogen forskel på C-vitamin og placebo på forkølelse. Frivillige der blev smittet af kunstig vej viste ingen eller kun mindre gavn af C- vitamin-tilskud, hvorimod naturligt smittede rapporterede om mindre alvorlige symptomer efter C-vitamin.

Dosis-respons
Cochranes gennemgang af de mange undersøgelse om C-vitamin giver det indtryk, der i de fleste tilfælde er brugt for lidt til at vise en klar effekt. For eksempel: En undersøgelse af af Dr. Thomas Karlowski og kolleger fra 1975 viste dobbelt så god virkning af 6 g/dag C-vitamin sammenlignet med 3 g/dag. En undersøgelse af T.W Anderson fra 1974 rapporterede, at 8 g/dag på forkølelsens første dag syntes bedre end 4 g/dag.
Alt i alt peger det på, at dosis skal op, men også, at der kræves flere undersøgelser.

Om forkølelse
Almindelig forkølelse er ofte årsag til lægebesøg i højindkomstlande og til fravær fra arbejde og skole. Der findes over 200 virus, der kan give forkølelses-symptomer som løbende næse, næse, nysen, ondt i halsen, hoste og undertiden hovedpine, feber og røde øjne. Symptomerne varierer fra person til person og fra forkølelse til forkølelse. Da forkølelse skyldes en virusinfektion, er antibiotika ikke anvendeligt. Derfor den store interesse for andre behandlingsformer.


Ref.
Hemila H, et al. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Review 2013.

Kommentar
Det var den dobbelte Nobelprismodtager Linus Pauling der lagde kimen til den vedvarende interesse for C-vitamin mod forkølelse med sin bog: ”Vitamin C and the Common Cold” fra 1970 (dansk udgave 1972). Hans holdning var, at hvis C-vitamin ikke virker, så er det fordi man har taget for lidt. Nærværende forskning kunne tyde på, at Pauling havde ret.
 
 
 
 
 
 

FORKØLELSESSYGDOMME OG MILD INFLUENZA

Optræder ofte som husstandssygdom, hjembragt fra børnehaven. Forløber oftest uden feber, kun med øget slimdannelse i de øvre luftveje. Skal stoppes i starten (ved det første nys), med en svedekur (sauna eller til sengs med 2 dyner), Jettes basebouillon (varm fra termoflaske) og følgende blanding:

Tilskud

  • Vitamin C, 1 g hver time i minimum 8 timer, derpå minimum x 4 dgl. indtil minimum 1 uge uden symptomer. Derpå 1 g x 2 dgl.
  • Hvidløg 300 mg x 4 dgl.
  • Zink 15-30 mg dgl.
  • Magnesium 200-400 mg dgl.
En stor kontrolleret undersøgelse i USA (715 studenter) viser, at 1 g vitamin C hver time i minimum 6 timer både forebygger og lindrer alle symptomer på forkølelse og influenza effektivt. Alle symptomer blev reduceret med 85 %. Forskerne konkluderer, at store doser C-vitamin flere gange dagligt, viste sig at have en forebyggende effekt på forkølelse og influenza. Hos de som allerede havde udviklet symptomer kunne man ligeledes konstatere en betydelig effekt. 
 
Gorton HC, Jarvis K., J Manipulative Physiol Ther., 1999 Oct; 22(8): 530-3. The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. J Manipulative Physiol Ther., 1999 Oct; 22(8): 530-3.


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms