Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

GIGT

Gigt er en fællesbetegnelse for en folkesygdom, der kendetegnes ved smerter i bevægeapparatets muskler, led og bløddele. Man kender omtrent 200 gigtsygdomme. Årsagerne er ikke endeligt afklaret, men vi kender flere disponerende faktorer: fejle i immunsystemet, kromosomfejl, belastning med tungmetaller, forgiftning, fejl i stofskiftet, tandrodsbetændelse og forsuring. Hvad angår tænderne, kan problemer med alle 6'ere i over- og undermund, og 8'ere i undermunden øge dispositionen til gigt og reumatiske lidelser.

Når proteinstofskiftet overbelastes, kan der ophobes urinsyre i blodet. Er kroppen i forvejen syrebelastet, eller er nyrerne for langsomme til at udskille, kan der dannes urinsyrekrystaller i leddene. Storetåens grundled er specielt udsat. Hvis et overreagerende immunsystem opfatter krystallerne som fremmede, starter en steril betændelse, der kan vise sig som "kaptajn Vom gigt", også kaldet podagra eller urinsur gigt. Stortåens grundled bliver hævet, rødt, varmt og meget ømt. Siden tegneserien "Knold og Tot" så dagens lys i 1897, har denne lidelse fået et nærmest komisk skær, men bliver man selv ramt af podagra, forstår man godt hvorfor børnenes fader, kaptajn Vom, havde ondt, og jævnligt sad med foden forbundet. Denne lidelse er så smertefuld, at patienterne er motiveret til at prøve selv den skrappeste diæt. Den består i en reduktion af kostens indhold af dyrisk føde, specielt indmad (leverpostej, torskerogn), kød, alkohol, sukker og rigeligt med grønt. Husk almindelig vanddrivende medicin øger blodets indhold af urinsyre. (se afsnit om syre/base).

Tilskud
Med så forskellige årsagssammenhænge, er det svært at opstille en fælles strategi, men tilskud af antioxidanter for at beskytte det sunde væv, er en god idé. Fiske- og planteolie sammen med ekstra tilskud af vitamin B-komplekset, C, E og Q-10 har ofte en god effekt. Flavonoider, inositol, cholin og PABA kan også have en positiv virkning på flere gigtformer. Slidgigt kan forværres af mangeltilstande. Det kan derfor være en god idé at stimulere bruskdannelsen med tilskud af Glukosamin og Kondroitin. Er der alligevel behov for medicin, er aspirin et godt, gammelt og billigt gigtmiddel. Det bremser dannelsen af de skadelige vævshormoner, men giver maveproblemer, hvis ikke det indtages sammen med mad.

Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms