Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

GRAVIDE

Fødes alle børn sunde?
 
Det afhænger af fosterets livsbetingelser de første 9 måneder. Efter at have overtaget arveanlæg­gene fra vore forældre, det halve fra hver, deler vi nu de eksisterende råstoffer med vores moder. De mineraler og vitaminer, hun havde for lidt af, kommer fosteret også til at mangle. På samme måde optages moderens eventuelle overbe­lastninger af fx. tungmeta­ller som kviksølv.
 
Det er derfor vigtigt, at den gravide inden svangerskabet forbereder sig på værtskabet ved at spise varieret, sørge for motion, frisk luft, og søge psykisk balance. Tidligere hed det i folkemunde, at hvert svanger­skab kostede en tand. Med den viden og de tilskud vi har i dag, burde dette være fortid. I dag tilbydes specielle vitamin­piller beregnet til gravide. De udmærker sig ved højere indhold af mineralerne zink, jern, magnesium, calcium og kalium, og af vitaminerne C, E, D, K og folinsyre. Har man dårlige vaner som rygning, er svangerskabet en passende anledning til at ændre kurs. Tobakkens skadelige stoffer overføres til barnet via moderkag­en og giver børnene en lavere fødselsv­ægt.
 
En rask kvinde med normale jerndepoter (målt ved serum ferritin) har ikke behov for jerntabletter i svangerskabet. Som en bekræftelse herpå reagerer kroppen ofte med kvalme, hovedpine, forstoppelse eller diare. Jern i en multivitamintablet afvises med mindre ubehag, hvis kroppen ikke mangler det. Vi må ikke glemme, at jern er et tveægget sværd, der kan accelerere uheldige processer i kroppen (se afsnit om jern). Husk at blodprocenten falder under svanger­skabet som en naturlig følge af en normal blodfortynd­ing (større blod­volumen med samme antal røde blodlegemer). Dette er ikke en tilstand, der kræver tilskud af jern.
 
De essentielle fedtsyrer er vigtige for fosterets udvikling. Mangel på omega-3 fedtsyrens EPA og DHA kan hæmme hjernens udvikling og medføre indlæringsproblemer og sen motorisk udvikling. Den fortravlede gravide, der ikke har tid til at spise en sund og varieret kost, tilrådes at supplere med disse kosttilskud:
 
2 tabl. Multivitamin, 2-4 kaps. fiskeolie, 1 calcium, 2 magnesium og 2 folinsyre (200 mcg). Ved ubehag eller problemer: Krom ved trang til sødt. Omega-6, zink, glukosamin, B-, C-vitamin 1 g x 2 og ved bækkenløsning Original Muslingeolie 2 kaps x 2.
 

Her er Vitamindoktor’s 10 råd til gravide:

1. Spis hvad du fornemmer er sundt for dig og hvad du har lyst til. Følg din intuition, men spar på det søde.

2. Spis ikke noget du ikke bryder dig om, blot fordi du har hørt at det skulle være sundt.

3. Hvis du ikke kan lide eller tåle mælk, kan du få kalk ved at spise gulerødder, løg, grønkål, citroner, spinat, kål, ærter, abrikoser, figen dadler, blommer, rosiner, mandler, persille, helkornsprodukter og kartofler.

4. Drik vand. Start hvert måltid med et glas rent, godt vand uden kulsyre. Syre gør kroppen sur. Vi har brug for base, eller blot neutralt vand.

5. Sørg for at gå en god tur i frisk luft hver dag. Det hjælper ikke blot på kondien. Det giver også godt humør.

6. Opsøg gode oplevelser. Gå fx på udstillinger eller til koncerter. Det er vitaminer for sjælen.

7. Øs ud af din kærlighed og varme, så får du det tifold tilbage. I Østen er gravide kvinder hellige og noget særligt. Her oppe i Norden syns vi blot de er dejlige. Glade tanker giver kønne børn siger et gammelt ordsprog.

8. Vær ikke unødvendigt bekymret. Lad ikke en ubetænksom bemærkning ved svangerkontrollen slå dig ud.

9. Husk det at være gravid og føde børn er en naturlig ting. Hvis den første graviditet ender med en abort, så bliver livmoderen bedre til at holde på barnet for hver gang du er gravid.

 
10. Vil du prøve kosttilskud, kan følgende være en fornuftig kombination: En multivitamin tablet med mineralerne zink, krom, magnesium, calcium, kalium, selen og evt. jern, samt vitaminerne C, -E, -D, -K og folinsyre. Undgå store doser A-vitamin (over 1 mg/dag). Nødvendige fedtstoffer er 2-4 kaps. omega-3 og 1-2 kaps. omega-6 fedtsyre.
 
 
 
 
 

Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms