Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

PODAGRA - "Kaptajn Vom gigt"

Gigt er fællesbetegnelsen for en folkesygdom, der kendetegnes ved smerter i bevægeapparatets muskler, led og bløddele. Man kender i dag ca. 200 forskellige gigtformer. Årsagerne er ikke endeligt afklaret, men vi kender flere disponerende faktorer: kromosomfejl, fejlreaktioner i immun­systemet, belastning med tung­meta­ller, forurening, fejlernæring, madintolerance, stofskiftesygdomme, rodbehandlede, tænder og forsuring.

En speciel form for gigt hedder podagra. Navnet er græsk og betyder (smertejag i foden). Podagra blev tidligere anset for de velhavendes gigt i, modsætning til slidgigt, der blev omtalt som de fattiges gigtform. Når proteinstofskiftet overbelastes, kan der ophobes urinsyre i blodet. Er kroppen i forvejen syrebelastet, eller er nyrerne for langsomme til at udskille, kan der dannes urin­syrekrys­taller i leddene. Når et over­reagerende immun­system opfatter krystallerne som fremmede, starter en steril og meget smertefuld betændelse. Vi kender den fra tegneserien "Knold og Tot" som "Kaptajn Vom gigt". Siden tegneserien "Knold og Tot" så dagens lys i 1897, har denne lidelse fået et nærmest komisk skær, men bliver man selv ramt af podagra, forstår man godt hvorfor børnenes fader, kaptajn Vom, havde ondt, og jævnligt sad med foden forbundet. Podagra rammer oftest mænd i 40-60-års alderen og optræder som en akut eller kronisk ledbetændelse. Hyppigst rammes underekstremiteternes led, især stortåens grundled, men alle led og slimsække kan angribes. Forhøjet urinsyre i blodet er obligatorisk for sygdommen, men omvendt får kun en beskeden del af personerne med forhøjet urinsyre sygdommen. Podagra forekommer i den vestlige verden hos ca. o,2 % af befolkningen. Sygdommen har været kendt i årtusinder. En klassisk beskrivelse af anfaldet er givet af den engelske læge Thomas Sydenham i 1683.

Den medicinske behandling af sygdommen er en lægelig opgave. Den akutte behandling består i en kur med gigtmedicin af typen non-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAID), fx Ibuprofen 800 mg hver 6. time. Som anfaldprofylakse kan anvendes Allopurinol i doser på 300 mg daglig hos patienter med normal nyrefunktion. Det reducerer produktionen af urinsyre. Stoffet er potentielt giftigt og kan give anledning til feber, hårtab, problemer med fordøjelsen, udslet, vækst af brysterne, lever- og knoglemarvspåvirkning. I sjældne tilfælde ses en ondartet form for årebetændelse. Probenecid øger udskillelsen af urat. Startdosis er 250 mg gange 2 dagligt den første uge, evt. stigende til 500 mg x 2, afhængigt af virkningen. Det anvendes til patienter med nedsat uratudskillelse, normal nyrefunktion og uden nyresten. For at undgå stendannelser som følge af den øgede koncentration i urinen, bør urinen alkaliseres med natron (1 tskf. i et glas lunkent vand kl. 10, 15 og 22) til pH 6,5 og rigelig væskeindtagelse. Bivirkningshyppigheden er som ved allopurinol og omfatter udslet, problemer med fordøjelsen og provokation af nye anfald. Da svære bivirkninger er mindre hyppige, foretrækker nogle stoffet som første valg frem for allopurinol. Probenecid er kontraindiceret ved uratudløst nyreskade og nyresten. Ved nedsat nyrefunktion (creatininclearance <30 ml/min.) har stoffet ingen virkning. Som læge vil man før eller siden blive konfronteret med denne meget smertefulde tilstand. Langt hyppigere forekommer forhøjet urinsyre i blodet. Flere gange ugentlig finder jeg ”raske” patienter med denne tilstand. Har man betændelse i en død tand er der ingen behandling der virker, før tanden er trukket. 

Hvad kan man selv gøre?

Denne lidelse er så smertefuld, at patienterne er motiveret til at prøve selv den skrappeste diæt, for at forebygge et nyt anfald. Problemet er, at der kun er få fælles træk med henblik på diætfejl hos disse patienter, medmindre vi inddeler dem i 4 grupper svarende til blodtypen.
 
Blodtype A patienter, der spiser en proteinrig kost med kød og mælkeprodukter har ofte en forsuring i tillæg til forhøjet urinsyre. Ved kostændring i retning af mindre kød og mere vegetarisk kost, samt tilskud af vitamin B-kompleks og omega 3-fedtsyre reduceres det forhøjede urat.
 
Hos blodtype 0 er en reduktion af kostens indhold af natskyggefamilien (tomater og kartofler), bælgfrugter, bønner og ærter, reduceret indtag af mælkesukker og gluten mere effektivt end reduktion af kostens proteinindhold generelt.
 
Hos blodtype B kan man komme langt med en reduktion af kornprodukter (majs, hvede og rug), samt reduceret indhold af sukker (specielt frugtsukker) i kosten. For alle 3 typer er det vigtigt, at reducere indtagelsen af alkohol (specielt øl, der har et højere indhold af purin end vin og spiritus) og indmad (leverpostej, torskerogn, brisler) og øge vævenes antioxidative beskyttelse med tilskud af vitaminer (C-, E-, B6-, B12-) og mineraler (Selen, zink, magnesium og silicium). Specielt kan mangel på folat betyde øget risikoen. Folat kan bremse dannelsen af urinsyre gennem en kemisk hæmning.
 
Hvad angår den mere sjældne blodtype AB har jeg mindre praktisk erfaring, men fisk er tilsyneladende at foretrække. Vover man sig ind på dette felt, kan Hippokrates ord om at gøre mad til medicin blive en realitet hos den ukomplicerede patient med forhøjet urinsyre og symptomer på gigt.

 

Almindelig GIGT

Gigt er en fællesbetægnelse for en folkesygdom, der kendetegnes ved smerter i bevægeapparatets muskler, led og bløddele. Man kender omtrent 200 gigtsygdomme. Årsagerne er ikke endeligt afklaret, men vi kender flere disponerende faktorer: fejle i immunsystemet, kromosomfejl, belastning med tungmetaller, forgiftning, fejl i stofskiftet og forsuring. Fra min barndom i Norge husker jeg gigt som "de riges folkesygdom". Når nogle i landsbyen Hommelvik, hvor jeg voksede op, fik råd til at købe bil, så gik der ikke ret lang tid før gigtproblemer afløste motorglæden. Efter nogle år med gigt, kom ofte den endelige diagnose, kræft. Som jeg husker det i dag, var dette forløb typisk i uhyggeligt mange tilfælde, og jeg har lige siden søgt en medicinsk forklaring. De vigtigste brikker i dette puslespil fandt jeg først da jeg begyndte at interessere mig for syre/base balance og isopati. Læs disse afsnit, og se om du også finder forklaringen. Facit finder du et andet sted i bogen. Hvad angår tænderne, kan problemer med alle 6'ere og 8'ere i undermunden øge dispositionen til gigt og reumatiske lidelser.

Når proteinstofskiftet overbelastes, kan der ophobes urinsyre i blodet. Er kroppen i forvejen syrebelastet, eller er nyrerne for langsomme til at udskille, kan der dannes urinsyrekrystaller i leddene. Storetåens grundled er specielt udsat. Hvis et overreagerende immunsystem opfatter krystallerne som fremmede, starter en steril betændelse, der kan vise sig som "kaptajn Vom gigt", også kaldet podagra eller urinsur gigt. Stortåens grundled bliver hævet, rødt, varmt og meget ømt. Siden tegneserien "Knold og Tot" så dagens lys i 1897, har denne lidelse fået et nærmest komisk skær, men bliver man selv ramt af podagra, forstår man godt hvorfor børnenes fader, kaptajn Vom, havde ondt, og jævnligt sad med foden forbundet. Denne lidelse er så smertefuld, at patienterne er motiveret til at prøve selv den skrappeste diæt. Den består i en reduktion af kostens indhold af dyrisk føde, specielt indmad (leverpostej, torskerogn), kød, alkohol, sukker og rigeligt med grønt. Husk almindelig vanddrivende medicin øger blodets indhold af urinsyre. (se afsnit om syre/base).

Tilskud

Med så forskellige årsagssammenhænge, er det svært at opstille en fælles strategi, men tilskud af antioxidanter for at beskytte det sunde væv, er en god idé. Fiske- og planteolie sammen med ekstra tilskud af vitamin B-komplekset, C, E og Q-10 har ofte en god effekt. Flavonoider, inositol, cholin og PABA kan også have en positiv virkning på flere gigtformer. Slidgigt kan forværres af mangeltilstande. Det kan være en god idé ved mangeltilstande at stimulere bruskdannelsen med tilskud af silicium og titan. Er der alligevel behov for medicin, er aspirin et godt, gammelt og billigt gigtmiddel. Det bremser dannelsen af de skadelige vævshormoner, men giver maveproblemer, hvis ikke det indtages sammen med mad. Den samme effekt på smerterne har Original Muslingeolie, uden bivirkninger. 


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms