Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

FOR MÆND

I løbet af årtusinder har mænd udviklet en muskuløs krop, specialbygget til at jage vildt i højt tempo over store afstande, for at skaffe føde til familien. Det moderne livs fysiske inaktivitet, gør os syge. De der klarer sig bedst har arveegenskaber til bedre at tåle inak­tiviteten, eller også sørger de for selv at bryde den.

En følge af inaktiviteten er bl.a. ophobningen af jern, fedt og syre. Jo bedre kondition vi har, jo tykkere er vores indre "rustbeskyttelse" rundt om cellerne. Lejlighedsvise kraftudfoldelser uden forudgåe­nde gradvis op­træning vil derfor virke som en bil uden lak og rustbeskyt­telse, der kører på salt og våd vejbane. Den vil hurtigt ruste i stykker. I den levende organisme forårsager ilten ikke rust, men forharskn­ing. Disse iltningspro­cesser, som med et moderne udtryk kaldes "frie radikale reaktio­ner", er i dag beskyldt for at være medvirkende til over 100 forskellige sygdomme, deriblandt gigt, forkalkning, forhøjet blodtryk, hjerte-kreds­løbsli­delser og kræft. Frie jernioner i blodet øger dannelsen af den giftigste af dem alle, hydroksyl-radikalet. Kroppens skjold virker ikke overfor denne aggressive kemiske forbindelse (katalyserer omdan­nelsen af super­oxid-anion og hydrogen­peroxid "Haber-Weiss-reak­tionen" eller hydrogen­peroxid og jernioner "Fenton-reaktion"). Denne indre kemiske gift forøger reak­tionsberedskabet, og vil formentlig forstærke skaderne fra nydelsesmid­ler og miljøgifte.

Dette er årsagen til at jernbelastning er den farligste risikofaktor for mænd næst efter rygning. Ønsker vi at blive lige så sunde som vore kvinder, må vi enten dyrke regelmæssig motion, melde os som bloddonorer og undgå stress. Vi skal dog først have overtalt blodbanken til at forære den gode giver andet end en pakke jerntable­tter.

Motion er for mænd den enkleste løsning på et stort problemkompl­eks. Det vil også løse mange af vore ernæringsproblemer (se afsnit om motion). Et råd fra mand til mand: Hvis din partner efter at have læst dette afsnit stadig sætter vitaminpiller med jern frem, så lav dit testamente om.

Vandladningsproblemer er snarere regelen end un­dtagelsen, når mænd bliver ældre. Blærehalskirtlen, Prostata, er det organ der indeholder mest zink i kroppen. Zinkmangel, sur urin og seksuel inaktivitet er nogle af de faktorer, der kan få prostata til at vokse. At bevare et godt seksualliv vil således ikke kun glæde hustruen, men også udsætte tidspun­ktet for vandlad­ningsbesvær. Et gammelt husråd siger, at tilskud af græskarkærner bremser vandladningsgener. De er meget rige på zink. Et råd mod generende efterdryp: tryk let på området mellem pungen og endetarm­en. Det tømmer urinrøret for de sidste dråber.
 
Her kan du læse hvordan man forebygger og biologisk behandler prostatakræft.

Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms