Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

EN GOD (og sund) JUL

Julen byder på udfordringer både for krop og sjæl, men du kan vende det hele om til en positiv oplevelse. Her er nogle råd du kan plukke lidt i så de også passer på dig:

Blodtypekost

Hvis du er sund og rask, kan du måske tage lidt lettere på dine daglige kostrestriktioner her i julen. Hvis du får en oppustet mave, slimer til i halsen, får kløe og eksem på huden så ved du jo hvorfor.

Frugt

Frugt og grønt hører julen til, men husk grapefrugt og citron tolereres af de fleste, medens appelsiner, klementiner, mandariner, samt nødder og mandler kan udløse intolerancereaktioner særligt hos børn.

Chokolade

Julen er en dejlig tid for slikmunde og så er chokolade ligefrem sundt! Du skal blot vælge den mørke chokolade, den der indeholder 70 % kakao. Den reducerer faren for højt blodtryk og blodpropper. Den feder ikke som mange tror. Lys flødechokolade er desværre ikke sundheds- fremmende, men smager bedre…

Marcipan

Mandler og nødder er fyldte med sunde fedtsyrer, alfa-linolensyre, som kroppen kan omdanne til omega-3 fedtsyre, der styrker både hjerte, hjerne, led og kredsløb. Paranødder indeholder spormineralet selen, der sænker risikoen for prostata- og brystkræft. Måske beskytter nødder også kvinder mod tyktarmskræft. Den rene, rå marcipan indeholder færre fyldstoffer, som fx abrikoskerner.

Risengrød

I mange lande er der tradition for mælkeprodukter i en eller anden form i julen, fx risengrød. Hvis du ikke ligefrem er mælkeallergiker, sker der nok ikke så meget, denne ene gang i året.

Måske skulle du gøre grøden lidt sundere med lidt kanel. Undersøgelser viser at både blodtryk, blodsukker og blodets fedtindhold falder ganske pænt når mennesker med type-2 sukkersyge spiser kanel.

Motion

Benyt de mange fridage til af komme ud og gå en tur på minimum 15 minutter. Selv denne beskedne indsats har en målelig sundhedseffekt: Forbrænder stresshormoner og slagger (lektiner) fra usund mad. Julen er også den tid, hvor savn, følelsen af ensomhed og tunge tanker kommer frem. ”Der er ingen tanke er så tung, at man ikke kan gå fra den” skrev Søren Kierkegaard i et af sine breve. Måske kan du også finde trøst i evangeliet og det glade budskab.

Livskvalitet

Skriv julehilsener! Jo, flere du skriver, jo flere vil du modtage. Fortæl om nogle af dine hyggelige oplevelser. Det behøver ikke at være en lang roman. Den følelse, at man er en del af et større fællesskab stabiliserer humøret og styrker immunsystemet. Det samme gælder et godt grin sammen med familien. Man har kunnet måle et fald i koncentrationen af stresshormoner og en stigning i de morfinlignende behagelighedshormoner (endorfiner) efter en aften med gode grin.

Rødvin

Efterhånden har de fleste hørt den glade nyhed: God rødvin har en helbredsfremmende effekt! Et par glas rødvin om dagen kan være med til at sænke risikoen for bl.a. blodpropper og senilitet. Det er absolut et af de råd, som jeg kan anbefale, og som jeg selv følger. Men husk: Man bliver ikke sundere jo mere man drikker!

Vitamindoktor ønsker dig

Glædelig jul


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms