|
VITAMIN B1 (Tiamin)
Vidste du at
- Det bliver kaldt "nerve-vitaminet"?
- Det er vitaminet der kan udvinde energi fra kulhydrater, ved at omdanne dem til fedtsyrer. Det deltager i 25 forskellige kemiske reaktioner.
- Risikoen for mangelsymptomer øger, hvis vi spiser mange søde sager, ryger eller drikker for meget kaffe og alkohol.
- Det kan holde myggene væk, hvis vi indtager over 1 g dagligt. Det udskilles i sveden, og kan derfor føre til mangler hos sportsudøvere.
- Hos hjertepatienter er der fundet lavere koncentrationer i hjertemusklen end hos raske.
Virkning
- Det sikrer god fordøjelse.
- Det er vitaminet for hjerne og nervesystem (hukommelse, nervøsitet, humørsyge, søvnløshed, kriblen og stikken i huden).
- Det styrker immunsystemet
- Det er en vigtig antioxidant, beskytter mod for tidlig ældning ved at forhindre forharskning og skader på cellerne.
- Reducerer alkohols leverskadelige virkning (sammen med vitamin C).
Mangelsymptomer
- En af de første mangelsymptomer er konstant kvalme.
- Prikkende, kriblende fornemmelse i hænder og fødder (nervebetændelse).
- Psykiske problemer (hukommelse, humør, koncentration, søvnløshed, angst, fobi, paniske reaktioner, præmenstruelt syndrom).
- Dårlig fordøjelse og vægttab.
- Uregelmæssig puls, åndenød og trykken for brystet.
- Beri-beri: vand i kroppen, kvalme, appetitløs, svindende muskelkraft.
Måleenhed
Milligram (mg).
Dagsdosis
Forebygge mangler |
Langtidsprofylakse |
Støttebehandling |
Som medicin |
5 mg |
100 mg |
250 mg |
-1000 mg |
Børn: 0,5 mg |
0,5 mg |
0,75 mg |
1 mg |
Tilskud tilrådes
- Efter fysisk og psykisk stress.
- Til elitesportsudøvere.
- Brugere af kaffe, te, tobak og alkohol.
- Unge på "junk-food", sukker og tomme kalorier.
- Gravide og ammende.
- Ældre.
- Sukkersyge.
Som medicin
- I doser på op til 600 mg har det vist effekt på det man kalder "vegetativ dystoni", det vil sige ubalance i det indre, automatiske nervesystem. Det er ansvarligt for regulationen af temperatur, svedproduktion, puls, blodtryk, hormonbalance, blære- og tarmfunktion.
- Kan forsøges ved sovende, prikkende fornemmelser i arme og ben, fibromyalgilignende symptomer og psykosomatiske problemer.
- Støttebehandling ved de fleste kroniske fysiske og psykiske sygdomme på grund af den konserverende effekt.
- Som støttebehandling ved præmenstruelt syndrom.
Overdosering
- Kendes ikke ved indtagelse gennem munden. Kan formentlig kun opnås ved indsprøjtning (uregelmæssig puls, opkastninger, åndenød og allergiske reaktioner).
Husk
- At dette kun er en enkelt komponent af et helt B-vitamkompleks. Det kan derfor tages sammen med de øvrige.
- Nogle fisk (fx. sild) indeholder enzymer, der hurtigt nedbryder B1 vitamin.
Findes i
Ølgær, naturris, hvedekim, nødder, kartofler, havregryn, frugt, grønsager, fisk og kød.
Litteratur:
Allison JR. The relation of hydrochloric acid and vitamin B complex deficiency in certain skin diseases. South Med J 38: 235-241, 1945.
Bendich A, Cohen M. Nutrition and Immunology. New York: Alan R. Liss. p 101-123, 1988.
Butterworth RF et al. Thiamin deficiency in AIDS. Lancet 338:1086, 1991.
Cheraskin E, Ringsdorf WM Jr, Setyaadmadja AT et al. Thiamin consumption and cardiovascular complaints. J Am Geriatrics Soc 15: 1074-1079, 1967.
Cheraskin E, Ringsdorf WM Jr, Setyaadmadja AT et al. Carbohydrate consumption and cardiovascular complaints. Angiology 18: 224-230, 1967.
Cheraskin E, Ringsdorf WM Jr, Medford FH et al. The 'ideal' daily vitamin B, intake. J Oral Med 33: 77-79, 1978.
Cheraskin E, Ringsdorf WM Jr. How much refined carbohydrate should we eat? Am Lab 6: 31-35, 1974.
Cummings F, Briggs M, Briggs, M. Vitamins in human biology and medicine. Boca Raton, FL: CRC Press. 1981.
Iber FL, Blass JP, Brin M et al. Thiamin in the elderly-relation to alcoholism and to neurological degenerative disease. Am J Clin Nutr 6: 1067-1082, 1982.
Lonsdale DA. Nutritionist's guide to the clinical use of vitamin B1. Tacoma, WA: Life Sciences Press. p 1-209, 1987.
Lonsdale D. Red cell transketolase studies in a private practice specializing in nutritional correction. J Am Coll Nutr 7: 61-68, 1988.
Rindi, G. Thiamin. In: Present knowledge in nutrition. 7th edn. Washington DC: International Life Sciences Press. p 160-166, 1996.
Ropert R. Utilisation de la Vitamine B1 fortes doses dans le traitement de divers syndromes douloureux facio-céphaliques. Sem Hôp 4:508-9, 1958 (in French).
Shils ME, Young VR. Modern nutrition in health and disease. 7th edn. Philadelphia: Lea and Febiger. p 358, 1988. |