Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

VITAMIN B1 (Tiamin)

Vidste du at

  • Det bliver kaldt "nerve-vitaminet"?
  • Det er vitaminet der kan udvinde energi fra kulhydrater, ved at omdanne dem til fedtsyrer. Det deltager i 25 forskellige kemiske reaktioner.
  • Risikoen for mangelsymptomer øger, hvis vi spiser mange søde sager, ryger eller drikker for meget kaffe og alkohol.
  • Det kan holde myggene væk, hvis vi indtager over 1 g dagligt. Det udskilles i sveden, og kan derfor føre til mangler hos sportsudøvere.
  • Hos hjertepatienter er der fundet lavere koncentrationer i hjertemusklen end hos raske.

Virkning

  • Det sikrer god fordøjelse.
  • Det er vitaminet for hjerne og nervesystem (hukommelse, nervøsitet, humørsyge, søvnløshed, kriblen og stikken i huden).
  • Det styrker immunsystemet
  • Det er en vigtig antioxidant, beskytter mod for tidlig ældning ved at forhindre forharskning og skader på cellerne.
  • Reducerer alkohols leverskadelige virkning (sammen med vitamin C).

Mangelsymptomer

  • En af de første mangelsymptomer er konstant kvalme.
  • Prikkende, kriblende fornemmelse i hænder og fødder (nervebetændelse).
  • Psykiske problemer (hukommelse, humør, koncentration, søvnløshed, angst, fobi, paniske reaktioner, præmenstruelt syndrom).
  • Dårlig fordøjelse og vægttab.
  • Uregelmæssig puls, åndenød og trykken for brystet.
  • Beri-beri: vand i kroppen, kvalme, appetitløs, svindende muskelkraft.

Måleenhed

Milligram (mg).

Dagsdosis

 Forebygge mangler   Langtidsprofylakse   Støttebehandling   Som medicin 
 5 mg  100 mg  250 mg  -1000 mg
 Børn: 0,5 mg  0,5 mg  0,75 mg  1 mg

Tilskud tilrådes

  • Efter fysisk og psykisk stress.
  • Til elitesportsudøvere.
  • Brugere af kaffe, te, tobak og alkohol.
  • Unge på "junk-food", sukker og tomme kalorier.
  • Gravide og ammende.
  • Ældre.
  • Sukkersyge.

Som medicin

  • I doser på op til 600 mg har det vist effekt på det man kalder "vegetativ dystoni", det vil sige ubalance i det indre, automatiske nervesystem. Det er ansvarligt for regulationen af temperatur, svedproduktion, puls, blodtryk, hormonbalance, blære- og tarmfunktion.
  • Kan forsøges ved sovende, prikkende fornemmelser i arme og ben, fibromyalgilignende symptomer og psykosomatiske problemer.
  • Støttebehandling ved de fleste kroniske fysiske og psykiske sygdomme på grund af den konserverende effekt.
  • Som støttebehandling ved præmenstruelt syndrom.

Overdosering

  • Kendes ikke ved indtagelse gennem munden. Kan formentlig kun opnås ved indsprøjtning (uregelmæssig puls, opkastninger, åndenød og allergiske reaktioner).

Husk

  • At dette kun er en enkelt komponent af et helt B-vitamkompleks. Det kan derfor tages sammen med de øvrige.
  • Nogle fisk (fx. sild) indeholder enzymer, der hurtigt nedbryder B1 vitamin.

Findes i

Ølgær, naturris, hvedekim, nødder, kartofler, havregryn, frugt, grønsager, fisk og kød.

Litteratur:

Allison JR. The relation of hydrochloric acid and vitamin B complex deficiency in certain skin diseases. South Med J 38: 235-241, 1945.

Bendich A, Cohen M. Nutrition and Immunology. New York: Alan R. Liss. p 101-123, 1988.

Butterworth RF et al. Thiamin deficiency in AIDS. Lancet 338:1086, 1991.

Cheraskin E, Ringsdorf WM Jr, Setyaadmadja AT et al. Thiamin consumption and cardiovascular complaints. J Am Geriatrics Soc 15: 1074-1079, 1967.

Cheraskin E, Ringsdorf WM Jr, Setyaadmadja AT et al. Carbohydrate consumption and cardiovascular complaints. Angiology 18: 224-230, 1967.

Cheraskin E, Ringsdorf WM Jr, Medford FH et al. The 'ideal' daily vitamin B, intake. J Oral Med 33: 77-79, 1978.

Cheraskin E, Ringsdorf WM Jr. How much refined carbohydrate should we eat? Am Lab 6: 31-35, 1974.

Cummings F, Briggs M, Briggs, M. Vitamins in human biology and medicine. Boca Raton, FL: CRC Press. 1981.

Iber FL, Blass JP, Brin M et al. Thiamin in the elderly-relation to alcoholism and to neurological degenerative disease. Am J Clin Nutr 6: 1067-1082, 1982.

Lonsdale DA. Nutritionist's guide to the clinical use of vitamin B1. Tacoma, WA: Life Sciences Press. p 1-209, 1987.

Lonsdale D. Red cell transketolase studies in a private practice specializing in nutritional correction. J Am Coll Nutr 7: 61-68, 1988.

Rindi, G. Thiamin. In: Present knowledge in nutrition. 7th edn. Washington DC: International Life Sciences Press. p 160-166, 1996.

Ropert R. Utilisation de la Vitamine B1 fortes doses dans le traitement de divers syndromes douloureux facio-céphaliques. Sem Hôp 4:508-9, 1958 (in French).

Shils ME, Young VR. Modern nutrition in health and disease. 7th edn. Philadelphia: Lea and Febiger. p 358, 1988.


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms