Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

17.05.2016

GENERATIONSSKIFTE OG JUBILÆUM

I dag, 17. maj, fejrer Norge sin nationaldag. Det er en stor dag, hvor stolte nordmænd marcherer i gaderne til hornmusik.

Her på klinikken i Vejle har vi også grund til at fejre: Det er 45 år siden jeg blev læge og junior Søren og svigerdatter Helene har sørget for generationsskifte. De fører klinikken videre i samme ånd i Speciallægernes Hus i Aarhus (http://www.flytlie.com/).

Vitamindoktor fejrer også jubilæum, men går ikke på pension. Det er 25 år siden jeg valgte, at resten af mit lægelige arbejdsliv skulle dreje sig om de svigtede patienter: Et stigende antal patienter uden diagnose, som ikke kunne få hjælp i det offentlige system.

Mine behandlingsprincipper udkom i bogform i Norge for 20 år siden: ”Vitaminrevolutionen” blev en succes og toppede boglisterne. Den er oversat til dansk, svensk og finsk og de opdaterede efterfølgere forhandles fortsat i alle fire lande.

Hvordan er det så gået med de nye behandlingsprincipper, der overraskede nogle af mine kolleger? Flere af mine patienter kommer og fortæller, at det første de bliver spurgt om, når deopsøger en speciallæge, er om de har syge tænder. Nogle kræftlæger vil fx ikke give dem kemobehandling før den syge tand er trukket. I fjernsynet kunne man forleden se interview med ernæringsforskere, der havde opdaget, at ikke alle skal have den samme kost. Deres forskning havde vist, at der er genetiske forskelle på hvad vi kan tåle at spise, men de ved ikke endnu hvori forskellen består? Måske kom de nærmere en løsning med blodtypekost?

Hvad med motion? I dag er fysisk aktivitet og genoptræning en selvfølge både for ryg- og kredsløbspatienter. Dette var bestemt ikke tilfældet for 30 år siden, da jeg hver søndag gennem 15 år løb rundt i skovene med hjertepatienter.

Måske er vi her vidne til en overraskende hurtig udvikling i et sundhedssystem, der bygger på traditioner. For patienterne betyder det måskebedre egenomsorg og for lægerne, at færre patienter får beskeden: ”Det må du lære at leve med.”

Vitamindoktor siger tak til de trofaste læsere og vil fortsat gerne medvirke til denne positive udvikling.


Med Venlig Hilsen
Knut Flytlie www.vitamindoktor.dk


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms