Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

 

 

Det er vigtigt, at patienten er oplyst om hvad der foregår og har tillid til den behandlende læge. Her er eksempler på ofte stillede spørgsmål.

 

Prisen hos de forskellige læger:

Priserne er og skal ifølge loven være forskellige. De afspejler fx husleje, personaleomkostninger, frekvensen af lægekontakt og apotekspriser på råvarerne hos de forskellige klinikker.

Indholdet i posen:

1.       EDTA: Vejer man over 60 kg og har normal nyrefunktion er standardblandingen ens i alle klinikker.

2.       C-vitamin: Det er standard i alle klinikker. Har man et svækket immunsystem eller en infektion, kan man øge dosis.

3.       Basisk opløsning (bikarbonat til neutralisering af syre): Dosis kan justeres ud fra patientens syre/base-test.

4.       Magnesiumopløsning er det fjerde obligatoriske element i den internationale EDTA-opløsning. Mængden kan ligeledes justeres efter patientens forsuringsgrad og mineralanalyse.

Der er udenlandske klinikker som også tilsætter vitaminer eller homøopatiske midler, men dette kan øge risikoen for ubehag og intolerance reaktioner.

Opfølgninger:

En kur består af ca. 30 behandlinger. Det afhænger lidt af alder, forkalkningsgrad og patientens belastning med tungmetaller (bly, kviksølv og kadmium).

Ved god effekt af kuren tilrådes minimum en behandling hvert kvartal efterfølgende. Ved tilbagefald er 4-5 behandlinger indenfor 3 uger en god idé.

Kost:

Her er anbefalingerne alt fra ”spis alt” til ”spis sundt og varieret”, hvad det så end går ud på. Forvirringen er stor. Forskere er enige om, at vi ikke alle er ens, når det gælder fødevareintolerance. Her i klinikken har vi mange års god erfaring med blodtypekost. Vi har faktisk oplevet, at kostjustering alene, i sjældne tilfælde, kan udsætte behovet for edta-behandlingen (du kan læse mere på denne adresse: http://www.vitamindoktor.dk/cm13/default.asp?back=seek).

Kosttilskud:

EDTA-behandlingen kan kortvarigt reducere kroppens andre mineraler, fx zink og calcium. For at forebygge ubehag under behandlingen anbefales derfor tilskud af vitaminer og mineraler. Kvaliteten og optageligheden af kosttilskud kan variere meget. Ofte følges kvalitet og pris også på dette område. Køb ikke de billigste, men gerne præparater fra de kendte, større firmaer.

Hvorfor virker EDTA-behandlingen ikke på alle?

Udenlandske og egne opgørelser (Hancke og Flytlie) viser at 30 behandlinger virker på 8 ud af 10 patienter. Når ny receptmedicin bliver godkendt af myndighederne, skal den have en dokumenteret virkning på 3 af 10 patienter.

Hvis man ikke har en virkning efter 30 edta-behandlinger, oplyses patienten om, at det kan blive et langtrukket og dyrt forløb. Årsagen er ofte, at der er en massiv forkalkning i de store pulsårer, som kræver mange behandlinger, massiv belastning med tungmetaller eller at supplerende behandling med kostjustering, motion og rygestop ikke var muligt. EDTA-behandling virker hurtigst på forkalkning i de små pulsårer, som vi ser fx hos sukkersygepatienter, og som ikke kan opereres.

Flere behandlere oplever, at den ældre patient siger at behandlingen, som startede for flere måneder siden, ikke har haft den ønskede effekt. Når man minder dem om hvordan de havde det tidligere, har den haft en effekt alligevel. ”Mor du må da ikke sige det har været virkningsløst! Nu løber du op ad trapperne til første sal. Tidligere skulle du hvile på hvert trappetrin.” Lignende kommentarer er ikke sjældne fra pårørende.

Hvorfor virker EDTA-behandlingen hos nogle allerede efter 1-5 behandlinger?

Det er ofte patienter med betydelig mineralmangel. Mangel på fx magnesium kan give krampe i de små pulsårer. I disse tilfælde er det oftest magnesiumindholdet i infusionsvæsken der giver den umiddelbare effekt. EDTA-effekten kommer senere.

 

Knut Flytlie

Speciallæge i almen medicin.

 

 

 


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms