Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

FOSFOR (P)

Vidste du ?

  • Ved siden af calcium er fosfor kroppens mest almindelige mineral. Det findes bunden til ilt, som fosfat (PO4) i en total mængde på ca. 700 g. 90% findes i knogler og tænders bensubstans.

Virkning

  • Overskud af fosfor binder calcium, som tabes ved udskillelse gennem nyrerne (70%) og gennem tarmen (30%). Et overskud af fosfor kan derfor medføre calciummangel. En kost rig på kød, æg, fisk, og brød indeholder fosfor, der kan forskyde syre/base balancen på grund af en reduceret calciumkoncentration.
  • For kroppens energihusholdning har fosfor en afgørende betydning. Cellerne gemmer og omdanner energi i en kemisk fosforforbindelse, ATP (adenosin-tri-fosfat). For mennesker er liv uden fosfor utænkeligt.

Regulering

Fosfor reguleres af et hormon fra biskjoldbruskkirtlen og D-vitamin på samme måde som calcium og magnesium. Det er derfor ikke så overraskende at de 3 hovedorganer også i dette tilfælde er:

  1. Tarmen, hvor optagelsen finder sted,
  2. nyrerne, der styrer udskillelsen, og
  3. bensubstansen, hvor fosfor deponeres.

Måleenhed

Mg (milligram)

Dagsdosis

Det daglige behov er svært at fastsætte. Det er afhængig både af calcium- og vitamin D-mængden i kosten. Anbefalinger ses i størrelsesorden 1 g/dag. Det anvendes ikke som medicin. I vor del af verden er problemet snarere en overbelastning med fosfor.

Overdosering

Hos yngre kan sodavand og færdigretter forårsage høje fosforværdier. Overdosering mistænkes at være en medvirkende årsag til hyperaktive børn. Studer deklarationerne på kager, desserter, pølser, ost og mælkeprodukter, for at reducere belastningen med fosfor.

Findes i

Frugt og grønt har den bedste fosfor/calcium balance (1:2). Vegetarkost er vigtigt når man skal forebygge sygdomme, der er følsomme for dette forhold, som fx. gigt. Fosfor findes også i nødder, bønner, hvede, ris og græskarkærner.

Husk

For meget fosfor "spiser" kalk og forsurer kroppen.


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms