Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

KALIUM (K)

Vidste du at

  • Kroppen indeholder ca. 150 g kalium. Regulationen foregår over nyrerne.
  • Kalium er bedst kendt som mineralet man taber med vanddrivende medicin. *98% befinder sig inde i cellerne. En almindelig blodprøve er upålidelig. Den måler kun afvigelser i de 2% af kaliummængden der forefindes i serum, og siger ikke noget om de vigtige 98% der befinder sig inde i cellerne. En normal serumkaliumværdi udelukker ikke kaliummangel. En stram armstase ved prøvetagningen kan betyde en fejlagtig forhøjet værdi. En spektrometrisk måling på fuldblod (se side xx) giver et nøjagtigt resultat, men udføres kun på private speciallaboratorier.

Virkning

  • Inde i cellerne har kalium vigtige opgaver specielt i musklerne, i forbindelsen mellem muskler og nervesystem og i hjertet.
  • Høj kaliumkoncentrationen kan ses på hjertets elektrokardiogram (EKG).
  • Kalium udgør sammen med calcium, magnesium og mangan de basiske mineraler, og har således en stor betydning for kroppens syre/base balance. *Ved en forsuring af kroppen, udveksler nyrerne kalium og magnesium med natrium. Hjertemusklen er særlig følsom for sådanne udsving (se afsnittet om syre/base).

Et fælles træk hos de to stammefolk i henholdsvis Himalaya og Syd-Amerika der blev meget gamle, var det høje kaliumindhold kosten fra hhv. abrikoser og bananer. Vor kost indeholder ca. 2 g, men burde nok op på det dobbelte.

Mangeltilstande

  • Ensidig kost, underernæring eller nervøse spiseforstyrrelser.
  • Øget tab fra mave-tarmkanalen gennem opkastning, diarre, tyktarmsbetændelse, fordøjelsessygdomme eller ved overdreven brug af afførende medicin.
  • Øget tab p.g.a. nyresygdom, sukkersyge eller overdosering af vanddrivende medicin.
  • Øget tab p.g.a. syg binyrebark og hormonforstyrrelser.
  • Uligevægt mellem koncentrationsforholdene indenfor og udenfor cellerne, som fx. ved sukkersygekoma.

Mangelsymptomer

  • Kaliummangel viser sig ved hurtig eller uregelmæssig puls, og svigtende muskelkraft både i ben (lammelser) og tarmen (forstoppelse).
  • Når arme og ben let prikker og sover, kan det være tegn på kaliummangel.

Måleenhed

Milligram (Mg).

Dagsdosis

 Forebygge mangler   Langtidsprofylakse  Støttebehandling   Som medicin 
 3000 mg  4000 mg  4000 mg  -5000 mg
 Børn: 700 mg  800 mg  800 mg  -1600 mg

Tilskud tilrådes

  • Efter kraftig svedproduktion ved hårdt fysisk arbejde og sport.
  • Patienter på vanddrivende medicin.
  • Patienter i langtidsbehandling med antibiotika (tal med lægen).

Som medicin

  • Ved mangeltilstande hos patienter med forhøjet blodtryk.
  • Sammen med calcium og magnesium kan det lindre muskelkramper.

Overbelastning

En overbelastning med kalium hos andre end nyrepatienter ses sjældent. Symptomerne viser sig ved forstyrrelser i hjerte- og skeletmuskulaturen: Langsom puls, træthed, myrekryb og sovende fornemmelser i arme og ben, øresusen og metalsmag i munden. Doser på over 7 gram dagligt kan give problemer med hjerte, lunger, nyrer, nervesystem og muskler.

Husk

Der skal være en indbyrdes balance mellem kalium/natrium og kalium/calcium. For meget af det ene, kræver mere af det andet. Tag derfor ikke kalium ukritisk, men sammen med andre mineraler i et multivitamin/mineral præparat.

Fra klinikken

72 årig kvinde har i mange år fået vanddrivende piller med kalium på grund af forhøjet blodtryk. Ligger nu meget af tiden i sin seng. Hun mangler kræfter. Maven er gået i stå. En kaliummangel, der har bestået gennem længere tid, er tilsyneladende umulig at behandle med tilskud. En ny blodanalyse viser mangel både av kalium og magnesium. Først efter tilskud af begge mineraler normaliseres blodværdier. Hun får lidt flere kræfter og maven begynder at fungere lidt bedre. Kalium kan ikke optages hvis der også mangler magnesium.

Findes i

Abrikoser, bananer, appelsiner, citroner, grapefrugt, blommer, vindruer, kartofler med skræl, kål, salat, karse, figen, bælgfrugter, oliven, havre, spinat, blåbær, fersken, stikkelsbær, nødder, mandler, tomat, rødbeder, selleri, æbler, svesker, rosiner, og hel hvede.


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms