Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Udskriv denne side Udskriv

 
 

FORKALKNING

Arteriosklerose er det medicinske ord for forkalkning. I 1833 anvender den franske patolog Jean Losteinet ordet for første gang i den medicinske litteratur. Forkalkningens mange ansigter har dog været kendt og beskrevet så længe der har været foretaget undersøgelser på døde mennesker. Lægernes interesse på området var knyttet til nyrerne og det forhøjede blodtryk. Det store spørgsmål var om arteriosklerosen fremkaldte det høje blodtryk eller omvendt. I 1903 kunne en franskmand fremkalde forkalkning ved indsprøjtninger med stresshormonet adrenalin. Dette blev tager til indtægt for, at højt blodtryk fremkalder forkalkning. Ti år senere kunne to russiske forskere ved et lignende dyreforsøg fremkalde forkalkning ved fodring med stærkt kolesterolholdige næringsmidler.

Kolesterolets betydning for udvikling af arteriosklerose har været meget diskuteret. Situationen var uafklaret indtil opdagelsen af de frie iltradikalers betydning, i sidste halvdel af 1950-tallet. Ved at skelne mellem reduceret og oxideret (forharsket) kolesterol, viste det sig i et fodringsforsøg med kaniner, at kun de der blev fodret med oxideret kolesterol udviklede forkalkning. I praksis ville dette betyde, at vi godt kan spise rå eller blødkogte æg, men ikke hårdkogte. I dag sammenligner nogle forskere kolesterolet med de døde politifolk på den kriminelle scene: det er ikke sandsynligt at de er skyld i kriminaliteten. De er formentlig kun et resultat heraf.

For at forstå hvad der foregår, kan vi prøve at forestille os kroppen som et skib, omgivet af vand. Noget af vandet lukker vi ind under kontrollerede betingelser, til at køle bådens motor. Efterhånden som skibet bliver ældre, kommer der huller i skroget. Der siver vand ind, men ikke mere end at pumperne kan holde skibet flydende. Vi har også nogle få propper, der passer til hullerne, men efter hånden er der så mange huller, at båden kommer til at ligge dybere og dybere, for til sidst at synke.

Dette billede ligner det der sker når vi forkalker. Båden er en tilfældig celle. Vandet er det calcium der omgiver vore celler. Der er 10 000 gange mere calcium udenfor end indenfor cellerne. I cellevæggen er der specielle kanaler der lukker calcium ind, hvis der via nervesystemet kommer en besked om at muskelcellen skal trække sig sammen. Magnesium findes inden i cellen, hvor det bl.a. har en ventilfunktion i calciumkanalerne. Det styrer også den mekanisme der skal pumpe calcium ud af cellen igen. Denne funktion er vigtig for at cellen kan blive klar til at reagere på næste impuls. I ekstrem udholdenhedssport er det denne pumpehastighed der afgør hvem der bliver nummer et og to. Den forbedres ved træning.


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms