LÆGEVAGTEN
Her vil jeg kort gennemgå de mest almindelige spørgsmål til lægevagten ved akut sygdom. Som vagtlæger oplever vi nogle meget tålmodige mennesker, der kun ringer, hvis der er behov for indlæggelse med blå blink. Der findes også nogle, der er meget bekymrede og opskræmte. Hvis man vil finde en gylden mellemvej, er her nogle enkle råd, man kan støtte sig til.
Akut syge børn 0-1 år
I denne aldersgruppe kan det være meget svært for forældre at vurdere alvoret af en sygdomstilstand. Her er barnets almentilstand det afgørende. Det at barnet ikke græder, er sløvt, slapt og slatten kan være et alarmsignal, særlig hvis det heller ikke vil sutte eller spise. Det at temperaturen ikke er over 37,5 skal ikke være nogen sovepude. I denne alder kan børnene have alvorlige infektioner også uden feber! Ring til lægevagten en gang for meget end en gang for lidt. Er der samtidig opkastninger eller diaré, kan spædbørn meget let komme i væskemangel og skal have tilført væske direkte som infusion. Er barnet blevet syg umiddelbart efter en vaccination, så få en snak med lægen om, hvorvidt man bør undgå yderligere injektioner. Hvis du vælger at se tiden an så husk:
1. Du skal have barnet i din nærhed for at observere en forværring af tilstanden, kramper eller vejrtrækningsproblemer.
2. Er det op til en weekend, så tal med din læge om, hvad der er af infektioner i dit område.
3. Er der feber, så hjælp dit barn med at komme af med varmen. I den alder kan barnet ikke selv regulere temperaturen. Tag tøjet af og skift dynen ud med et lagen.
4. Den bedste mad er modermælk. Er der ingen så giv barnet vand ved stuetemperatur tilsat få saltkorn (må ikke kunne smages).
5. Er barnet slapt, slatten og svær at vække, er det mere alarmerende end et barn, der har kræfter til at græde. Tal med lægevagten, når du er i tvivl.
Husk: I denne alder kan børnene have en hjernehindebetændelse (meningitis) uden at være nakkestiv!
Akut syge børn 1-3 år
Når børnene bliver større, bliver de også lettere at læse, når de har det dårligt. I denne aldersgruppe får de let feber ved infektioner. Dette er en svær periode for mange børn, idet de smitter hinanden i vuggestuer og dagpleje. Da de samtidig skal til at vænne sig til de voksnes mad, kan madintolerancer forværre billedet. Bronkitis og mellemørebetændelse kan skyldes andet end virus og bakterier. Børn med fx mælkeintolerance kan reagere med hævede slimhinder og slimdannelse, som igen disponerer til infektioner. Madintolerancen kan også vise sig ved mavesmerter. Start med at følge hovedprincipperne i blodtypekosten (se bogen "Mad som Medicin og Blodtypekost") i en uge. Børnene spiser ofte intuitivt efter den, så lad vær med at presse dem til at spise noget, de ikke bryder sig om. De skal have lov at være kræsne. Slik og sukker er immunsystemets værste fjende i denne alder. Det fortrænger C-vitaminet og øger risikoen for nye infektioner. Ved feber gælder de samme principper som ovenfor, men det er lettere for forældrene at vurdere graden af sygelighed og hvornår man skal ringe til lægevagten. Ved feber:
1. Sørg for rigelig væske i form af vand med stuetemperatur. Efter et par dage med feber kan ophobning af syre i kroppen forværre tilstanden og forlænge feberperioden. Her kan du anvende en knivspids natron opløst i vandet som basisk tilskud.
2. Er der feber uden tilsyneladende grund, så send en urinprøve fra barnet ned til lægen, for at udelukke en urinvejsinfektion.
3. Hvis barnet har nakkestivhed og ikke kan kigge ned på navlen i siddende stilling, så tilkaldes lægevagten.
4. Er barnet slapt, slatten og svær at vække, er det mere alarmerende end et barn, der har kræfter til at græde. Tal med lægevagten, når du er i tvivl.
Husk: Er der ingen børnesygdomme eller andre åbenbare smittekilder bør feber ud over 3 dage medføre kontakt til egen læge i dagtiden. En temperatur på 37,0 grader om morgenen betyder ikke at barnet er rask. Først når aftentemperaturen har været under 37,5 om aftenen er barnet feberfri. Lige efter en overstået infektionssygdom er man særlig modtagelig for smitte.
Akut syge børn > 3 år
I denne alder får børnene let feber ofte uden at være særlig medtaget. Det er ikke usædvanligt, at et barn i denne alder går rundt og leger med 39,5 i feber. De kan have 41 i feber en eftermiddag og aften og næste dag være rask. Den høje feber er med til at forkorte sygdomsperioden. Det er derfor vigtigt, at de voksne ikke gør børnene en bjørnetjeneste ved at give febersænkende medicin. På den anden side kan de have godt af en Børnemagnyl, hvis de ikke kan sove for hovedpine eller muskelsmerter. Lad vær med at rykke dynerne af de større børn. Det er ubehageligt. De kan selv regulere temperaturen.
Husk:
Når man ryster af kulde, er det ikke tegn på, at man ikke længere har feber. Hver gang feberen stiger (ofte sidst på eftermiddagen når lægevagten starter) fryser vi, og når den falder igen, har vi det varmt og sveder.
Akut sygdom hos voksne Vi voksne er heldigvis sjælden ramt af infektioner ud over almindelig forkølelse. Er du en af de voksne der er undtagelsen fra denne regel? I så fald kan det betale sig at se nærmere på dit immunsystem. Det kan være svækket af for meget syre i kroppen og mangel på de basiske mineraler calcium, magnesium og kalium. Det ses hyppigt ved blodtype A. Hos blodtype 0 er mekanismen ofte stress og/eller fejlernæring med mælk, gluten og kartofler (se bogen "Mad som Medicin og Blodtypekost").
Forebyggelse
Når du mærker det første nys eller host, så start med vitamin C 1 gram hver time i 8 timer, derpå 1 g x 3 daglig. Videnskabelige undersøgelser har vist at det reducerer generne med ca. 85 % (se referencer under " Forkølelsessygdomme").
Behandling
Er du for sent ude med forebyggelsen og fx influenzaen er i fuld gang, så gå i seng. Bekæmp ikke feberen, men gør den endnu højere ved at pakke dig ned i dyner, for at komme til at svede. Det er altså det omvendte af hvad du har lært angående de små børn. Alt for ofte er jeg på lægevagten kommet ud til voksne, der ligger uden dyne og ryster af kulde. Det er ubehageligt og det kan risikere at forlænge sygdomsperioden. De eneste, der skal være forsigtig med høj feber, er personer med svagt hjerte.
Husk
Det at du aldrig får feber er ikke nødvendigvis et tegn på styrke. Det er kun et velfungerende immunsystem der kan lave feber. Den forhøjede temperatur kan også være med til at bekæmpe kræftceller og nulstille ”støjsendere” fra ar eller rodbehandlede tænder (se afsnit med tænder).
Spørg Vitamindoktor
Vore VIP-medlemmer kan daglig stille spørgsmål i VIP-brevkassen. Du kan læse mere her. |